Pagina's foto's You Tube over mij contact

dinsdag 21 februari 2012

De Griep

Het komt niet vaak voor, maar de hele familie is getroffen door griep. Rust,paracetamol, neusdruppels en verse kippensoep

Kippensoep staat toch wel boven aan de lijst van de huismiddelen die helpen  
verkoudheid en griep te verjagen. Uit de 12 de eeuw weten we dat de geneesheer Moses Maimonides kippensoep voorschreef aan patiënten met verkoudheid en astma.

Maar helpt kippensoep nou echt? en vooral hoe werkt het dan?

Een aantal lonsspecialisten heeft daar onderzoek naar gedaan. Volgens een professor en longspecialist aan UCLA, Irwin Ziment, komt bij het koken van kip een stof vrij die verwant is aan "acetylcysteine" dat voorgeschreven wordt voor bronchitis en andere ademhalings problemen.
Dr Stephen Rennard heeft in zijn laboratorium het kippensoeprecept van zijn Litouwse grootmoeder onderzocht. Een soep met veel kip, knollen en rapen. Daarnaast heeft hij ook van allerlei kippensoepen uit blik onderzocht. En al deze soepen haddean aantoonbaar positieve werking op de witte bloedcellen.

Dus de conclusie: Kippensoep helpt echt. Hier mijn recepten voor een helende kippensoep en een lichte kruidige kippenbouillon. De laatste heb ik gistern nog gemaakt voor mijn zieke, zielige, koortsige, niesende en proestende echtgenoot. En echt, vanochtend was hij zo goed als beter!

Hieronder eerst 2 snelle recepten om de onverwachtte grieperige huisgenoot snel van troost te voorzien, gevolgd door het recept voor de echte langzame bouillon:

Kippensoep (snel)

Zet 4 stevige kippenpoten op met 2 liter water en wat zout. Snijd een grote winterwortel in plakjes en een prei in ringen en spoel ze. Snijd een ui in 4-ren en pel en kneus 2 tenen knoflook. Doe de groentes in de pan. Hang verder in de pan een bosje bij elkaar gebonden provençaalse kruiden(thijm rosemarijn, salie) en doe in een thee-ei een theelepel zwarte peperkorrels en een laurierblad. Hang het theeei in de pan. Verder voeg je nog een lavasblad en wat draadjes safraan toe. Je laat de soep een uur trekken. Dan haal je de kip er uit, verwijder je de bottten en doe je het vlees weer in de pan. Voeg een stevigehand figuur-vermicelli toe. En laat nog even koken.
Op smaak maken met zout, evt peper en een stevige scheut gin.

Kippenbouillon (snel)

Hiervoor snijd je 2 kipfilets in repen en zet die op met ca 1,5 à 2 liter water. Hier voeg je aan toe:
  • een paar draadjes safraan,
  • wat gedroogdee provençaalse kruiden,
  • 1 vers lavasblad,
  • 2 verse salieblaadjes,
  • veel vers gemalen peper, en
  • wat grof zeezout.

    Laat deze bouillon ruim een half uur koken en maak hem dan op smaak met zout, verse peterselie en een stevige scheut gin. Laat evt de laatste 5 minuten nog een handje figuurvermicelli meekoken.

    De echte Kippen Bouillon (langzaam)

    De ingrediënten voot de echte langzame bouillon verschillen nauwelijks van die hierboven staan.
    Je haalt een pak(stuk of 6) kippenpoten (uit de aanbieding) en die doe je in een grote pan met water met daarin een grote ui, door de helft, maar laat de bruine schil er aan, want die geeft prachtig kleur aan je soep. 
    Verder gaat er in een halve winterwortel in stukken een kleine prei in (gewassen) stukken, één a 2 tenen knoflook, de stelen van bijvoorbeeld peterselie en kervel, wat draadjes safraan, een flink lavasblad, zwarte peperkorrels, een stukje laurierbladen evt een bouquet garni van provençaalse kruiden. Doe er gelijk al wat zout bij.

    En nu komt het belangrijkste. Je bregnt het geheel snel even aan de kook, maar daarna moet deze "aanstaande" soep heel lang en heel zacht trekken. Hij mag pruttelen, maar niet koken. Vroeger zou je hem op het petroleumstel gezet hebben. Je kunt hem op een plaatje op het gas zetten met get gas heel zacht en de deksel er op. Hoe langer hij pruttelt, hoe meer smaak er vanuit de ingrediënten in de bouillon trekt. Dnek aan 4- 6 of zelfs 8 uur............

    Ik ben in het gelukkige bezit van een zogenaamde "mijoteuse", dat is een electrische sudderpot. Helaas in Nederland niet te koop. Maaar wel in Frankrijk en in Engeland (croc pot, slow cooker). Ze zijn ideaal voor stoofpotten en soepen. Je kunt hierin dus je bouillon de hele nacht door veilig laten trekken!

    De belangrijkste reden dat de bouillon niet mag koken is dat de eiwitten die uit het vlees komen dan te heet worden, en dan wordt de bouillon troebel. Dan slaat je bouillon blind! De smaak zal er niet minder om zijn, maar het oogt niet.

    Nadat je je bouillon een eeuwigheid hebt laten trekken zeef je hem door een grote zeef waar je een stuk kaasdoek inlegt. Het vlees en de groente zijn beslist tot op de draad toe uitgekookt en er zit kraak nog smaak aan. Gooi dus gewoon weg. Alle smaal zit immers in je bouillon!12

    Schep dat deel van je bouiilon dat je nu wilt gebruiken over in een kleinere pan, en laat de rest afkoelen. Maak je bouillon op smaak met zout en peper en dien hem direct op of:

    • Maak er een feestelijk voorgerecht van door een flinke scheut champagne of prosecco toe te voegen en optediene met lekker wat vers gesnipperde peterselie en kervel (daar kwamen dus die stelen vandaan).
    • Dien hem op met bijvoorbeeld croutons en wat verse tuinkruiden
    • Laat nog even wat verse soepgroenten en vermicelli mee pruttelen voor een iets meer gevulde soep

    Na enkele uren zul je zien dat afgekoelde bouillon gegeleerd is. Er zit in de botten een stof die ook gebruikt wordt voor het maken van gelatine. (Gelatine is dus niet vegetarisch) Je kan de afgekoelde bouillon in porties in de diepvries bewaren en later gebruiken als basis voor het maken van ragouts, kroketten, sauzen en soepen.

    1Is je bouillon nu toch blind geslagen doe dan (afhankelijk van de hoeveelheid) 1 a 2 eiwitten bij de bouillon en laat een uurtje heel zachtjes pruttelen. Schep dan de gestolde eiwitten van de bouillon en zeef hem eventueel nog een keer.

    2Er komt ook altijd een laagje vet op de bouillon. Dat drijft gelukkig bovenop. Je kunt het bovendste laagje van je bouillon heel voorzichtig afscheppen en in een bakje in de koelkast zetten. Het vet zal nu tot een hard laagje stollen dat je er zo vanaf kan tillen. (Een andere methode is om een zakje met ijsblokjes te vullen en die over de toplaag van je soep te rollen. Het vet zou er dan gestold aan blijven kleven.)

    Over de Ingrediënten:

    De goede werking van kip is dus wel bewezen. Maar ook de ander ingrediënten hebben een functie in de soep:
  • Ui en knoflook werken slijmoplossend
  • prei is goed voor keelaandoeningen
  • alle prevençaalse kruiden brengen wat warmte mee uit de streek waar ze vandaan komen
  • Tijm is goed voor de luchtwegen
  • rosemarijn is opwekkend
  • salie is zeer geneeskrachtig
  • safraan is helend en verwarmend
  • peper is verwarmend
  • Lavas brengt liefde en reiniging en is bovendien de ideale smaakmaker voor soepen
  • zout werkt reinigend
  • En de gin? Ik gebruik altijd iets van wijn, madeira of sherry om m'n soepen af te maken. Maar de gin komt uit een verhaal van geloof ik Roald Dahl. Het verhaal gaat over het geheinme ingrediënt van de kippensoep van mevrouw Cohen. En dat was dus gin. Natuurlijk heb ik dat gelijk geprobeerd. En echt het geeft de soep net die kick....


  • Geen opmerkingen:

    Een reactie posten